Bekijk het elfde seizoen van Dragons’ Den

Dragon's Den op BBC 2

Dragons’ Den is een Brits televisieprogramma waarin entrepreneurs pogen een investering voor hun product of dienst op te halen. De reality serie is in Augustus met zijn elfde seizoen op BBC 2 gestart. Ook deze keer passeren heel wat ondernemers met allerhande uitvindingen de revue. De ene al wat overtuigender dan de andere. Een handvol succesvolle en rijke ondernemers leggen de entrepeneurs op de rooster en investeren hun eigen geld indien ze in het project geloven.

De format kent zijn oorsprong in Japan waar het “Tiger of Money” heette. De VS heeft zijn eigen versie met “Shark Thank“. De Vlaamse format die het dichtst bij dit concept aanleunt is “De Bedenkers” dat in 2007 en 2008 op VRT werd uitgezonden. “Topstarter” dat begin dit jaar op VRT werd uitgezonden heeft een gelijkaardige format (helaas niet meer online te bekijken). Het fundamentele verschil is echter dat in Dragons’ Den en Shark Tank het ophalen van een investering centraal staat. Het percentage van het aandeel van de de onderneming dat de entrepreneur wil opgeven in ruil voor geld is hierbij een belangrijke factor. Aan de hand van initiële verkoopscijfers en grote bestellingen kan de entrepreneur aantonen dat zijn idee aanslaat. Het opgehaalde geld wordt meestal gebruikt voor het invullen van bestellingen, de verdere uitontwikkeling van een product of voor marketingdoeleinden.

Dragon’s Den kan je helaas enkel vanuit UK bekijken, maar het internet zou het internet niet zijn als je dit niet zou kunnen omzeilen. Er zijn twee opties. Via de Stealthy plugin voor Firefox of Chrome kan je jouw browser doen geloven dat je je in UK begeeft en kan je via de iPlayer van BBC 2 kijken. Dit werkt echter niet altijd even vlot – en is dikwijls traag – waardoor je soms niets anders kan dan het in uitgestelde versie op YouTube te bekijken. Hieronder – voor zolang het liedje duurt – vind je alle episodes van het huidige seizoen terug. Veel kijkplezier en hopelijk steek je er iets van op.

Episode 1:

Episode 2:

Episode 3:

Episode 4:

Episode 5:

Episode 6:

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!