Beeldbank Getty Images start antitrustprocedure tegen Google

Getty Images is een van de grootste leveranciers van afbeeldingen met een netwerk van meer dan 200.000 fotojournalisten. Hun beeldendatabank bevat actuele foto’s die in kranten en op online media worden gebruikt.

Al in 2015 schaarde Getty Images zich achter de Europese Commissie in een zaak tegen Google betreffende machtsmisbruik. Die zaak concentreert zich voornamelijk rond het mobiele besturingssysteem Android en is de laatste weken opnieuw zeer actueel.

Getty Images doet daar nu een schepje bovenop en dient een nieuwe klacht in bij de Europese Commissie rond het gebruik van hun afbeeldingen. Zo toont Google Images – een zoekfunctie die toelaat afbeeldingen te zoeken – sinds 2013 foto’s in hoge resolutie uit de beeldenbank van Getty Images zonder dat de gebruiker naar de website hoeft te surfen waarop deze foto’s zijn gepubliceerd.

Op die manier verliezen krantenwebsites trafiek en dit is nu net wat nodig is om advertentie-inkomsten te garanderen. Klanten van Getty Images betalen een licentiekost om afbeeldingen in hun artikels te mogen gebruiken met de bedoeling hun berichtgeving extra aantrekkelijk te maken.

Naast het verlies van trafiek bij krantenwebsites worden deze afbeeldingen vaak door gebruikers gedownload en onwetend illegaal gebruikt in andere publicaties. Niet alleen Getty Images verliest hier aan, ook de individuele fotojournalist die per foto wordt betaald ziet hierdoor zijn inkomsten dalen.

Getty Images kaartte dit probleem reeds bij Google aan in 2013. Google stelde hen toen voor de keuze om ofwel akkoord te gaan met de huidige implementatie of alle afbeeldingen van Getty Images te laten verwijderen. Het verwijderen van de afbeeldingen zou tot gevolg hebben dat deze niet meer eenvoudig zouden kunnen worden gevonden en het moeilijker zou worden om de rechtmatige eigenaar op te sporen. Getty Images kon zich in geen van beide keuzes vinden.

CEPIC – een Europese koepelorganisatie dat fotojournalisten en fotoagentschappen vertegenwoordigt – legde in 2013 een gelijkaardige klacht neer en krijgt er met Getty Images nu een bondgenoot bij.

De foto bij dit artikel is afkomstig van architectenbureau Bluebottle.

Genoten van die artikel? Deel het met jouw netwerk!